Het ONK F18

geplaatst in: F18 | 0
Zoals jullie hebben kunnen lezen in het vorige stukje ging het Europese Kampioenschap (EK) op de F18 niet zo goed. We hadden met het nieuwe prototype boot en zeil totaal geen snelheid. Eigenlijk waren we niet vooruit te branden. Dit maakt wedstrijdzeilen heel moeilijk, snelheid staat helemaal onderaan in de Maslow’s pyramide: als dat niet op orde is kan je alles goed doen maar zelfs dan kan je niet winnen. Daarom hadden we na het EK besloten om nog even af te wachten met de inschrijving voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) tot we wat meer grip hadden op de problemen met de boot en het zeil.
 
Meteen na het EK is de boot naar Nacra gegaan. Daar zijn ze hard aan de slag gegaan om alles na te meten en te testen. Jolbert en Frank hadden het gevoel dat…. dus dan zou de bolling in het zeil misschien iets naar……. moeten, of zou het kunnen komen dat de rompen of de zwaarden misschien iets naar ….. staan. Kortom alles werd nagemeten en opnieuw doordacht.
 
Hierna was het tijd voor weer een echte test, het ONK in Medemblik. Tijdens de eerste wedstrijden werd een ding meteen duidelijk: het was al stukken beter dan tijdens het EK. Met de aflandige wind die zorgde voor veel windshifts en vlagen konden we met slim varen in de top 5 eindigen. We waren in ieder geval niet meer zo kansloos als tijdens het EK.
 
Maar goed was het ook nog niet. Mast nog een beetje naar voren, beetje meer spanning op de diamant, wat meer voorlijk spanning, gewicht een fractie verder achter op de boot en op advies van de zeilmaker ook nog wat stijvere zeil latten gebruiken. Ja al die kleine dingen hielpen wel iets. Maar het gevoel dat de boot niet wou accelereren bleef. 
 
Oké, dan na de wedstrijden op zondag de echte test. Ons prototype grootzeil op een andere boot en een “normaal” zeil op het prototype boot. Wij voeren op de “normale” boot met het prototype zeil en het was binnen 5 seconden duidelijk, meteen het YES gevoel. We vlogen naar voren, de boot was in balans, het sturen voelde meteen goed. We voeren denk ik meteen een knoop sneller dan de referentie boot. Eerst het gevoel van blijdschap, YES we hebben het gevonden. En daarna kwam de gedachte omhoog: hadden we dit nou maar tijdens het EK of tijdens de wedstrijden eerder op de dag gehad. Wat hadden we dan mooie resultaten neer kunnen zetten.
 
Na afloop denk je waarom hebben we dit niet eerder getest? Dat is inderdaad een hele goede vraag. Dus nooit twee dingen (in dit geval een prototype zeil en een prototype boot) tegelijk testen, zeker niet als allebei ook nog heel verschillend zijn ten opzichte van de “normale” versie. Eigenlijk iets heel simpels en logisch. Maar toch hebben wij het ons laten overkomen. Na afloop een hele duidelijke les. 
 
Ondanks onze snelheidsproblemen tijdens het ONK werden we toch nog derde! We hadden heel goed gevaren tactisch en strategisch, ook de starts waren goed. Maar in je achterhoofd blijft dan toch de gedachte “hadden we die laatste tests maar eerder gedaan” dan waren we ook nog hard de goede kant op gevaren. 
Foto door: Klaas Wiersma